Tohtoročné Európske ľudové remeslo v Kežmarku bude venované kováčstvu.

28.06.2011 Kežmarok

Kežmarok 28. júna (TASR) – Medzinárodný festival ľudových remesiel a kultúry Európske ľudové remeslo (EĽRO), ktorý sa bude konať druhý júlový víkend (8. – 10. júla) v Kežmarku, sa bude niesť v duchu kováčstva. Festival nadväzuje na bohatú históriu Kežmarku, kde sa svojho času nachádzalo po Košiciach najviac remeselných dielní a cechov.
Ide už o 21. ročník tohto tradičného podujatia a návštevníci budú môcť vidieť približne 170 rôznych remeselníkov. Okrem slovenských sa predstavia aj remeselníci z Česka, Poľska, Nemecka, Srbska, Holandska, Maďarska, Španielska i Litvy. Novinkou oproti minulým ročníkom je remeslo knihárstva, ktoré predstaví zástupca z Českej republiky. Zaujímavosťou tiež je remeselník z Holandska, ktorý bude na mieste piecť niečo podobné ako palacinky. Predvedú sa tiež šperkári zo Španielska či Arménska.
„EĽRO je podujatím celoeurópskym, má charakter prezentácie ľudových remesiel a folklórnych súborov, ktoré tieto remeslá dopĺňajú,“ priblížil riaditeľ podujatia Igor Kredátus. Na Hradnom a Hlavnom námestí v Kežmarku bude približne 200 stánkov, kde sa okrem tradičných remeselníkov predvedú aj tri stredné školy, dve z Kežmarku a jedna z Prešova.
„Snažíme sa vždy 25 až 30 percent remeselníkov dostať nových do Kežmarku, pozývame vždy posledných kráľov remesiel. Predvedú sa aj rôzne folklórne súbory zo Slovenska, Česka, Grécka, Chorvátska, Gruzínska, Srbska, Turecka, Poľska i Nemecka,“ dodal Kredátus. V sobotu 9. júla bude premávať na trase Poprad – Kežmarok a Podolínec parná lokomotíva, a to od 09.25 h.
V expozíciách kežmarského hradu budú hrané rozprávkové prehliadky a nočné zdramatizované prehliadky na motívy knihy kežmarskej spisovateľky Nory Baráthovej pod názvom Aj zradcom sa odpúšťa. V areáli sa bude nachádzať aj detské mestečko a sobotňajším večerným ťahúňom bude finalista česko-slovenskej superstar Martin Harich. Okrem neho vystúpia aj iné hudobné skupiny, napr. slovenskí The Backwards a nemeckí Bad Boys Blue.
Na hradnom nádvorí bude pripravená veštica, vystúpia sokoliari a uskutoční sa tiež šachový turnaj s maxi šachovými figúrkami. Okrem toho vystúpia skupiny dobovej hudby a tanca, chýbať nebudú historickí šermiari a medzinárodná prezentácia goralských krojov. Tento rok bude na podujatí chýbať syrový trh, ochutnať túto slanú dobrotu budú môcť návštevníci len v jednom stánku od remeselníka zo Slovenska.
V minulom roku navštívilo kežmarské EĽRO okolo 50.000 ľudí, organizátori veria, že podobne tomu bude aj tento rok. Festival začal svoju púť v roku 1991 a mestu Kežmarok sa podarilo naň získať prenájom ochrannej známky na 99 rokov. Oproti minulému roku sa o jedno eur zvýšilo vstupné, dospelých bude jednorazový vstup stáť päť eur, deti a návštevníci zdravotne ťažko postihnutí so sprievodom zaplatia tri eurá. Deti do osem rokov a dôchodcovia nad 70 rokov majú vstup zdarma. Program sa začína v piatok 8. júla krátko pred 13.00 h a vyvrcholí v nedeľu 10. júla o 15.00 h korunováciou Kráľa remesla EĽRO 2011.
 

Vyberte región